אלימות רגשית מהי?

בכל מערכת יחסים זוגית יש ימים טובים יותר ופחות, לפעמים אפילו תקופות מאתגרות. לעיתים הדברים באמת מגיעים לידי כך שבני הזוג מאוכזבים, כועסים ומתגוננים, אינם כה קשובים זה לזה, או מטיחים האשמות. ואולם, העובדה שמערכת יחסים עשויה להיות מלווה באתגרים רגשיים, ואף באמירות שלעיתים מצטערים עליהם, איננה אומרת שמדובר בהכרח באלימות רגשית.

ניתן לומר כי אלימות רגשית בזוגיות היא שימוש בעולם הרגש על מנת לפגוע בדרך מסוימת באחר. לעיתים קרובות אנשים עושים זאת מבלי לתת על כך את דעתם, שכן לדידם הם הקורבן הנפגע, זה שאינו זוכה להקשבה לדעותיו ולצרכיו. ואולם, השימוש שהם עושים בעולם הרגש של האחר, נועד במידה מסוימת או רבה לאלצו לפעול על פי רצונם, או לחילופין להשתנות בהתאם לתפיסת עולמם, לא פעם תוך הקטנה, הקנטה, איום וכדומה. במקרים יותר חמורים, הדברים מגיעים עד כדי התעללות נפשית, ובמאמר הבא נסביר ביתר הרחבה במה בדיוק מדובר.

 

אלימות והתעללות רגשית בזוגיות

אם כן, קיימת קשת רחבה מאוד של ביטויים, הנעים בין הבעת רגשות שליליים, שימוש באלימות נפשית לעיתים, ועד התעללות רגשית בזוגיות שהופכת להיות מצב קבוע. כאמור, לעיתים מצבים אלו יכולים להיות מבלבלים מאחר שבן הזוג הסופג את האלימות מתקשה לזהותה. הוא יכול לומר לעצמו שבתוך זוגיות יש מחלוקות וחיכוכים באופן טבעי, ולכן מה שקורה אצלו בוודאי קורה גם אצל אחרים. או שהוא יכול לספר לעצמו שזוהי אשמתו, שהוא באמת אינו מתנהל כשורה, שמשהו אצלו פגום, שהוא אכן חסר ערך, פוגעני וכדומה, וממילא האנרגיות שלו נמוכות ומושפלות מכדי להרים את העיניים ולהבין שהדברים אינם כשורה באופן מהותי.

אכן התעללות רגשית סמויה ואפילו גלויה יכולה להיות מבלבלת, ועם זאת, ישנם סימנים ברורים למדי המעידים עליה. חשוב להכיר אותם, ובמידה וזיהיתם אותם אצלכם בבית, אין להסכים עימם ויש לפעול לסיומם. ראוי לציין כי התעללות רגשית אינה שמורה רק לגברים או רק לנשים, והיא גם לא שמורה רק לצד אחד מתוך הזוג. כלומר, אלימות נפשית בזוגיות יכולה להגיע בו זמנית משני הצדדים.

 

אז איך נראית אלימות רגשית בזוגיות

על מנת להבהיר את הדברים, ניתן לומר כי אלימות פסיכולוגית או התעללות רגשית בין בני זוג היא רף גבוה יותר של התנהגויות, אמירות, שפת גוף ומסרים נוספים, החוזרים לאורך תקופה ממושכת באופן קבוע למדי – גם אם בצורות שונות. זאת, לעומת חיכוכים שניתן לקרוא להם “אלימים” אך למעשה משקפים יותר ביטוי רגשות כואבים וקשיים הפוקדים מדי פעם את הזוגיות. למעשה, כאשר מופיעה אלימות נפשית בין בני זוג כאמור לעיל, יש לה נטייה להחריף עם הזמן, עם תקופות מסוימות של הפוגה, אך המהלך העיקרי הוא של הסלמה.

למשל, אלימות כזאת יכולה להתבטא בכך שבן הזוג האלים פועל שוב ושוב להקטנה של השני, כלומר להפחתה מההצלחות, ההישגים והתכונות שלו, ולהורדת הערך העצמי. גם אם יש הצלחות, הוא יטה לא להכיר בהן ולא לדבר עליהן, או להציג את הדברים כאילו מדובר בכישלון ובעיה של השני. מטבע הדברים, הוא גם נוטה שלא לתת מחמאות, ולשים זרקור חזק על מה שנתפס בעיניו כחלש ושלילי אצל בן הזוג.

במידה ובן הזוג הנפגע מנסה להוכיח את הפוגע על התנהלותו, או לשתף ברגשותיו, לעיתים קרובות הפוגע יציב סימן שאלות סביב אמיתות התחושות. התנהלות כזו הנקראת בלועזית גזלייטינג, היא הטלת ספק בתחושות של האחר כאילו הן מגוחכות, אינן קשורות למציאות, הכל בדמיונו של הנפגע שהוזה את הדברים, המצאה מוחלטת.

 

כאמור, הנטייה הברורה היא לשים את הדגש על השלילי בן הזוג, עם רמה גבוהה של ביקורת לגבי היבטים שונים, למשל התרומה הכלכלית והאחרת לתא המשפחתי, ההורות שלו, המראה החיצוני, הקשרים עם ההורים, ההישגים בקריירה, ההרגלים שלו ומעשיו בשעות הפנאי, וכדומה. כאמור, אין זה נדיר שבן הזוג המותקף יפנים את הביקורת, יאמין לה ויחשוב שיש אמת בדברים, וינסה להשתנות בהתאם. ואולם, עם הזמן הוא נעשה מותש, נטול אנרגיות, ודומה שאין דבר שיעשה שיתקבל בברכה ובמחמאה. בתוך כך, הוא מפנים את היותו אדם בעייתי, חסר ערך ונטל על אחרים.

יש לציין כי לעיתים זוהי אלימות רגשית סמויה, המובעת למשל במבטים, בגיחוך או בשפת הגוף, ולפעמים היא נאמרת בקול ברור, אפילו בפני אנשים אחרים כמו הילדים, ההורים וחברים. וכמובן, הביקורת הזו יוצרת תחושה מתמדת של אשמה על ידי הנפגע מהאלימות, כלומר הוא נוטל לעצמו את האשמה על הבעיות בחיים והקושי ביחסים, בעוד שלמעשה הבעיה טמונה בהתנהלות הפוגעת של בן זוגו.

 

מה ניתן לעשות במצבים של אלימות רגשית

יש להבין כי אלימות רגשית לא תסתיים מעצמה באורח פלא, ומכיוון שבני הזוג לא הצליחו עד כה לסיימה יש לפנות לסיוע מקצועי. בטיפול זוגי, שאליו כדאי לפנות להקדם, ניתן לחולל שינוי משמעותי בתהליך הדרגתי, אשר יוביל עם הזמן לפתיחת דף חדש ביחסים. לפרטים נוספים ולשיחה עם מטפלת זוגית מנוסה בנושא, התקשרו לטלפון 054-4501925.

שתף את המאמר ברשתות החברתיות:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp

צור קשר