הפונדקאית הינה אישה זרה, הנושאת ברחמה את העובר, עבור בני הזוג.

הבחירה באפשרות להרות באמצעות “האישה האחרת” היא מורכבת ומעלה שאלות רבות. מנסיוני בטיפול ביחידים וזוגות שמתמודדים עם בעיות בפוריות, אני שותפה לתהליך ההדרגתי אותו עוברים, עד לפתרון של אם פונדקאית:

החל מטיפולים הורמונאליים, דרך תרומת ביצית או זרע, הפריה חוץ גופית, ועד להחלטה להעזר בפונדקאית. בטיפולים הפסיכותרפויטיים (הפרטניים, הזוגיים והקבוצתיים) אני מכילה את חוויותיהם עד לשלב הפונדקאות. רובם התנסו באכזבות רבות מעצמם: “הגוף שלי בוגד בי” אומרת עינת בת ה-37(הפרטים המזהים טושטשו) “אני מאוכזבת מעצמי, מאורן ומהמערכת הרפואית”. על המערכת הרפואית מושלכים כעסים רבים, תיסכולים, ותחושה שאין הבנה אמיתית לכאבם. רובם התנסו בתחושות כישלון, עקב הריונות בסיכון, הפלות, והתנפצות שוב ושוב של החלום ללדת ילד.

בטיפול עולה לעיתים קרובות השאלה: “האם כדאי לסבול כל כך הרבה?” “היינו בני זוג מאושרים” אומרת עירית בת ה-43, “במשך חמש שנים. מאז שהתחלנו בטיפולי הפוריות הפכו חיינו לסיוט. אנחנו מתרוצצים מבדיקות לטיפול ועוד טיפול, ושוב ושוב מתאכזבים כשאני לא מצליחה להיכנס להריון. במקום זוג בריא הפכנו למכונת יצור תינוקות שהתקלקלה”..

גם עירית ואורי וגם אורן ועינת, כמו גם זוגות נוספים, הגיעו בנקודת זמן מסויימת למיצוי האפשרויות להרות בעזרת טיפולים שהתנסו בהם. ואז נפתחה בפניהם האפשרות החדשה שנתנה להם תקווה: להעזר בפונדקאית. אולם הדרך איננה פשוטה, מבחינה ריגשית, כלכלית ובירוקרטית.

ראשית, מדובר בתהליך יקר, ולא כל זוג יכול להרשות לעצמו להעזר בפונדקאית. שנית, מציאת הפונדקאית קשה. לפי החוק בארץ, על הפונדקאית להיות לא נשואה ואם לילדים. על כך נוספים קריטריונים של מסוגלות – על פי טסטים פסיכולוגיים רבים – לקחת אחריות על העובר, וכן להיות מסוגלת להיפרד ממנו. מטיפול באם פונדקאית אני יכולה להעיד שהפרידה מילד אותו ילדה אינו קל, ודורש ליווי לאורך ההריון והלידה. ההורים שמפקידים את היקר להם מכל בידי הפונדקאית אמורים לסמוך עליה ולתת בה אמון. אולם מדובר באישה זרה, ואפשרות הפיקוח מוגבלת.

“איך אני יכולה לישון בשקט”,אמרה לי עירית, שבחרה באופציה של פונדקאות, “כאשר היא עובדת קשה וגם מגדלת שתי בנות”… “אני למוד אכזבות” אומר בעלה, “ולכן קשה לי לתת בה אמון”..

בטיפול הפרטני או הזוגי מעובדות התחושות המורכבות של אלה שבחרו לאחר לבטים רבים בפונדקאות. עולות תחושותיהם כלפי הפונדקאית, שמצד אחד עוזרת להם להגשים את החלום להיות הורים. אבל מצד שני הופכת לעיתים להיות מושא לקנאה ולתחרות.

חשוב שהתחושות המורכבות של ההורים יעלו בטיפול, ויזכו לעיבוד והכלה.

שתף את המאמר ברשתות החברתיות:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp

צור קשר