חרדה היא תחושה נורמלית במצב לא נורמלי

אין תחושה טבעית ונורמלית יותר מחרדה בעת משבר הקורונה. מגפה שהולכת ומתפשטת, אינה דומה לאירוע שמוכר לנו ובו התנסינו, אלא כמו לקוחה מתחום המדע הבדיוני. אנו ניצבים על קרקע בלתי מוכרת ובלתי יציבה, ואיננו יודעים לנבא את ההתפתחויות העתידיות והשפעותיהן עלינו ועל הקרובים לנו, או לנתח את האירועים בכלים רציונליים.

מכיוון שמשבר הקורונה הוא משבר עולמי שחוצה תרבויות, ופוקד את ארצות הברית, איטליה, ספרד, מצריים ועוד ועוד מדינות וערים כמו גם את ישראל, נוצרת תחושה, שגם היא בפני עצמה עשויה ליצור חרדה, שאין לאן לברוח מפני הנגיף שאינו יודע גבולות. העובדה שהמגפה חוצה גילאים, אם כי מבוגרים וזקנים מועדים יותר להיפגע, מוסיפה גם היא לתחושות החרדה והפחד.

אחת הסוגיות הקשות שעולות במהלך משבר הקורונה, היא סוגיית הטריאז’- תהליך קביעת סדר העדיפויות של הטיפול בחולים בהתבסס על חומרת מצבם וקריטריונים נוספים שאמורים לצוות הרפואי לנבא את סיכויי ההחלמה ולהעריך במי “שווה” למערכת לטפל. סוגיית זו, לצד הדיון במכונות הנשמה והחסר בהן, מעוררת תחושות חרדה עמוקות בקרב מבוגרים, זקנים, ובעלי מחלות רקע כגון סרטן, אסטמה ומחלות נשימה שונות, סוכרת ועוד, ובקרב הקרובים להם.

רבים ממטופלי מעלים בתקופה זו בפני בטיפולי אונליין את השאלה, את מי יבחרו למכונת ההנשמה, אם חלילה הם עצמם או יקיריהם יזדקקו להתערבות רפואית כזו. “אני בת 72”, אומרת לי שרית, מטופלת ותיקה איתה אני עורכת טיפול אונליין מאז פרצה המגפה. “אני בטוחה”, ממשיכה שרית “שאם אזדקק לעזרה לא יהיה איתי אף אחד. ישרדו החזקים בג’ונגל הזה – ואני פשוט אמות. ולגמרי לבד”.

בדידות וחרדה

הבדידות הינה סוגייה נוספת איתה מתמודדים רבים במהלך הסגר הכפוי במהלך משבר הקורונה. גם מי שאינו חי בגפו, עשויי לחוש בדידות עמוקה בשל ניתוק ממקורות תמיכה ועזרה רגשיים ואחרים במהלך תקופה זו. את שרית, הבידוד ניתק מכל בני המשפחה שלה- הילדים, הכלה והחתן שלה, והנכדים. הניתוק מגביר את תחושות הבדידות והעצב שגם כך, בימים רגילים, שרית סובלת מהן. “לאמיר הבן שלי קל יותר”, אומרת שרית בקול חנוק, “כי הוא ממשיך לעבוד, המקצוע שלו חיוני, והוא חוזר למשפחה מלוכדת. הבת שלי עובדת מהבית ושתי הבנות שלה לא הולכות לבית הספר בגלל הסגר, כך שגם היא לא חווה כזו בדידות. אני לגמרי לבד”.

משפחה, כאשר יש בה כוחות של תמיכה הדדית, חום ואהבה, היא מקור לביטחון. לעומת זאת, עבור האדם הבודד והמנותק – החלל הריק שנוצר בהעדר קשר ומגע, מגביר את החרדות המשותפות לכולם. החרדות מתעצמות כשאין אדם שאפשר לסמוך עליו, איתו אפשר לבטא אותן בפתיחות.

דווקא בעת כזו, בזמן משבר הקורונה, נאלצים רבים להתמודד עם הפחד, השינויים, החרדה והבדידות, בלי עזרה מהאנשים הקרובים להם בשל הניתוק הכפוי מבני משפחה וחברים, או ללא תמיכה מקצועית וטיפול מתאים שהפכו ללא נגישים. טיפול אונליין נותן מענה לכך, ומאפשר המשכיות של טיפול או התחלה של קשר טיפולי משמעותי חדש. טיפול אונליין עוזר לעכל ולעבד את המציאות המשתנה עקב משבר הקורונה, ולקבל תמיכה ועזרה בהתמודדויות הרבות שהוא מציב.

בזמן משבר הקורונה: מה נותן טיפול אונליין בחרדה ומתי כדאי וחשוב לפנות לעזרה מקצועית?

· הקשבה פעילה- עבור רבים, עצם האפשרות להשמיע את קולם, ולדעת שהאדם שמולם מקשיב ושהם לא לבד, היא משמעותית ביותר. כך נוצרת ונטילציה (אוורור) של הרגשות הקשים. כאשר אדם חרד מסתובב סביב המחשבות שמעוררות חרדה לבדו הוא נכנס למערבולת שרק מגבירה את החרדה. כמטפלת אני נותנת תוקף לחוויה, מכילה אותה, ומאפשרת לאדם לקבל אותה בלי להיבהל ממנה.

· תרגול להפחתת חרדה- בטיפול אונליין אנחנו מנתחים ביחד סיטואציות מלחיצות שהתרחשו. למשל: “בלילה האחרון שכבתי ער כל הלילה, מחשבות על מחלות רדפו אותי ולא הצלחתי להרדם”, “הילדים הלחיצו אותי, ושאלו אותי שאלות שלא ידעתי לענות עליהן…” , “בעלי הסתגר בחדר. נשארתי עם שני ילדים מבוהלים וחרדים ולא ידעתי מה לעשות”. בכל סיטואציה כזו אנחנו מתמקדים בתחושות בגוף: בבטן, בחזה, בפנים ועוד. אני נותנת תרגילים בסריקת גוף, כיווץ והרפיה, מיינדפולנס וטכניקות נוספות כדי להפחית את החרדה.

ניטור המחשבות ועבודה על כל אחת מהן- חרדות רבות מתעוררות ואנו מנסים לבודד אותן – “אני חרדה מכך שאחותי שחולה במחלת רקע, תחטוף את הנגיף ותמות”, “הוציאו אותי לחל”ת בגלל משבר הקורונה ואני מפחד שלא יחזירו אותי לעבודה ונקלע למצוקה כלכלית”. נבדק התרחיש הגרוע ביותר שעלול להתרחש ומעורר את החרדה הגבוהה. נבדקות אופציות חלופיות, שמפחיתות את החרדה, ומרחיבות את החשיבה מצרה – “חשיבת מנהרה”, לרחבה – “חשיבת מניפה”. כך, למשל אנו מבררים אילו משאבי תמיכה נוספים קיימים במאגר שלא חשבו עליהם- מבחינה רגשית, מחשבתית, כלכלית וחברתית.

· קבלת השינויים בעיקבות משבר הקורונה והסתגלות טובה למציאות החדשה- אחת המסקנות החשובות שבסופו של דבר מתקבלת בעקבות הטיפול בעת המשבר הינה: השינוי יתרחש. מוטב לקבל את ההכרה בשינוי. לא בהכרח השינוי יוביל לקטסטרופה. יתכן שיוביל לבניה של מציאות חדשה, שמבוססת על חוקי משחק חדשים. הסתגלות למציאות החדשה היא אפשרית וחשובה. טיפול אונליין יכול להפחית את החרדה ולאפשר התמודדות טובה יותר והסתגלות טובה יותר לשינויים שיגיעו.

שתף את המאמר ברשתות החברתיות:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp

צור קשר