אלימות כלכלית במשפחה – סימנים ודרכי התמודדות 

כאשר מדברים על אלימות במשפחה, מרבית האנשים חושבים על אלימות בעלת סממנים פיזיים, מילוליים או לעיתים גם מיניים, העשויים להיות מופנים כלפי בן/בת הזוג, הילדים, הורים קשישים וכדומה. ואולם, מרבית האנשים עדיין לא מכירים את הנושא של אלימות כלכלית. בסקר שנערך בשנת 2018 התברר שפחות ממחצית האוכלוסייה בארץ בכלל מכירה את המושג, ומצד שני – אלימות כלכלית במשפחה איננה נדירה במיוחד.

 

במה בעצם מדובר?

אז מה זה אלימות כלכלית? יש לאלימות כלכלית הגדרה לפיה מדובר בהתנהלות ופעולות שמהותן היא מניעת שליטה על משאבים ונכסים כלכליים, השייכים לאדם על פי חוק על פי המסגרת המשפחתית. להתנהלות כזו יכולים להיות מאפיינים רבים, למשל לא לאפשר לבן הזוג לקבל מידע מלא או חלקי על מצבה הפיננסי של המשפחה, או שליטה בחשבונות הבנק, החסכונות וכדומה – תוך שמונעים מבן הזוג גישה אליהם.

יש לציין כי לרוב זוהי התעללות כלכלית בנשים, מאחר שברוב המשפחות בישראל הגבר הוא עדיין המפרנס העיקרי, דבר ההופך את האישה ליותר תלויה בו. אמנם, הזמנים משתנים ביחד עם התפקידים, המשכורת והקריירה, ועדיין לרוב האלימות היא מצד גברים כלפי נשים.

כמובן שיש לאלימות כלכלית סימנים רבים נוספים. למשל, אם דורשים מבן הזוג לדווח על כל ההוצאות שלו, אפילו הקטנות ביותר, ואם אחד מבני הזוג הוא מקבל ההחלטות המוחלט בתחומים הפיננסיים ונוספים. לא פעם, הדבר מלווה ביצירת אווירה של איומים מתמידים ו/או תחושה של משבר כלכלי, ו/או יצירת מצב של מחסור במוצרים ודברים יסודיים בבית.

לעיתים בני זוג המתעללים כלכלית גם מונעים מבן זוגם כסף לצרכיו הרפואיים, משתלטים לחלוטין על נכסים משותפים בגלוי או במרמה, ומייצרים חובות כספיים מבלי שבן הזוג השני יידע על כך. אין זה נדיר שלאווירה כזו מתלוות אמירות מקטינות ומבזות, שמטרתן להדגיש עד כמה בן הזוג תלוי באחר, אינו תורם מספיק לכלכלת הבית, ובאופן כללי איננו שווה.

בני זוג כאלו גם נוטים להעביר ביקורת על החלטות כלכליות של האחר, אינם מסכימים לשתף אותו בתכנון הפיננסי של המשפחה, מציבים מגבלות על החזקת מזומן על ידי בן הזוג, ו/או דורשים ממנו לבקש מהם את הכסף, וישנן דוגמאות רבות נוספות. מאידך, ראוי לציין כי גם חוסר נכונות והתעקשות שלא להשתתף בפרנסת המשפחה, ולא לצאת לעבוד, גם היא יכולה להוות סממן של אלימות כלכלית בין בני זוג. ובכל מקרה, אין כל הכרח כי כלל הסממנים יתבטאו על מנת לומר שזוהי אלימות כלכלית, ולא פעם מספיק אחד מהם על מנת להדליק נורה אדומה לגבי מערכת יחסים, שהיא לכל הפחות לא בריאה.

 

מה ניתן לעשות עם אלימות כלכלית?

לכאורה, אלימות כלכלית היא פחות חמורה מהתעללות פיזית. ואולם, יש לזכור כי התעללות כלכלית פוגעת באופן חמור ביותר בחופש ובזכויות הבסיסיות של אדם, וגורמת גם לנזקים נפשיים חמורים. לכך מצטרפת גם הפגיעה בילדים, העדים להתנהלות כזו בין הוריהם, ולפיכך – אין להותיר את הדברים על כנם וחשוב לפעול.

ברמה הפרקטית, ניתן לפנות לייעוץ וסיוע על ידי ארגונים המתמחים בנושא, לרוב ארגוני נשים, וניתן גם לפנות למחלקות הרווחה באזורכם שבשנים האחרונות מפנימות ומקנות חשיבות הולכת וגדלה לסוגיית האלימות הכלכלית. אמנם, נכון להיום עדיין אין חוק המגדיר במפורש מהי אלימות כלכלית או קובע ענישה בגינו, אך הצעות חוק כבר היו ויש הדוחפים ומקדמים את הנושא גם מבחינת חקיקה.

יחד עם זאת, חשוב לדעת כי בנושא של אלימות כלכלית ניתן בהחלט לטפל גם בטיפול זוגי ופרטני, ולמעשה – במקרים רבים זוהי האפשרות הטובה ביותר.

 

איך קשור טיפול נפשי לאלימות כלכלית

יש לזכור כי אלימות כלכלית איננה סתם “קמצנות”, אלא השתלטות על אדם אחר תוך צבירה של כוח במערכת היחסים. על כן, במהלך הטיפול ניתן להתמקד בשורה של נושאים, הן מהצד של המתעלל והן מצידו של הקורבן. כך למשל, מצידו של המתעלל ניתן לבחון את המניעים להתנהגות, שיכולים להיות נעוצים באירועים ויחסים שהיו לאורך חייו, המושלכים כעת על בת הזוג. הבנה כזו, המלווה בהבנה של השלכות ההתנהגות על בת הזוג, הילדים והסביבה, עשויה להתוות את הדרך לשינוי.

כמו כן, מהצד של הקורבן ניתן לעבוד על האופן שבו מציבים גבולות בפני אלימות כלכלית, ולמעשה הצבת גבולות בכלל. ניתן לעבד את הרגשות שהצטברו לאורך השנים, כגון חוויית ההקטנה, התלות הגדולה במתעלל, האמונה כי לא ניתן לשנות את המצב, חוסר האמון ביכולת לדאוג לעצמי ברמה הכלכלית, חיבור לכוחות שבהחלט קיימים בתוכנו, ועוד. ומעבר לכך, יש לעבוד על התקשורת הזוגית, כך שגם הנושאים הקשורים לפן הכלכלי יהיו מדוברים יותר, ובצורה מיטיבה יותר.

 

לפרטים נוספים ולשיחה עם מטפלת זוגית מנוסה בנושא, התקשרו לטלפון 054-4501925.

שתף את המאמר ברשתות החברתיות:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp

צור קשר