המיתוס שגירושין תמיד פוגעים בילדים אינו עומד במבחן המציאות. ילדים שחשופים לאלימות נפשית, מינית, מילולית או פיזית בין ההורים נפגעים, כפי שמראה לנו שוב ושוב הנסיון כמטפלים זוגיים ופרטניים, בהרבה יותר מילדי גירושין. חלקם הגדול של הילדים מתמודדים היטב בעת הגירושין ולאחריהם. אבל בתנאי שלהורים המתגרשים ישנה בגרות מספקת, יכולת להניח בצד את כלי המלחמה שלהם, לסגור את המעגל של הזוגיות בפרק א’, ולפתוח מעגל של הורות משותפת ומתואמת, תוך התמקדות בצרכי הילדים.

מהן הדרכים לשמור על הבריאות הנפשית של ילדי הגירושין?

  •   העיקרון הראשון הינו להשאיר את הילדים מחוץ ל”שדה המוקשים” בין ההורים, תוך התמקדות אמיתית בצרכי הילדים. לא לחקור את הילד על “ההורה במחנה השני”, ולא להעביר מסרים שלילים אודות ההורה האחר.
  • העיקרון השני הוא לא לפגוע בקשר של הילד עם ההורה האחר. החבלה בקשר, לעיתים קרובות יותר עם האב, גורמת לסרבנות קשר, ניכור הורי, ובמקרים פחות קיצוניים קושי לחוש ביטחון וחיבה כלפי אותו הורה.
  • העיקרון הוא למזער את הקונפליקט בין ההורים, או תוך עבודה פרטנית של כל הורה, או בעבודה משולבת על ההורות. באופן אופטימלי, בעקבות עבודה כזו ההורים הופכים לידידים, ומשתפים פעולה באופן אמיתי ופתוח כהורים לילדים משותפים.

בליווי של מיטל ועידן (שמות בדויים ופרטים מזהים מטושטשים) במהלך גירושיהם הקושי לעודד אותם לדיאלוג בוגר זה עם זו כהורים משותפים (לקרן בת השבע ויוני בן השלוש) היה ניכר. הקליניקה נראתה להם כזירת התגוששות, והייתי צריכה להרגיע את הרוחות, לשים גבולות, ולהבהיר את המטרות לשיפור ההורות, ולהציב חוקים בנוגע לשפה הראויה לשימוש בטיפול הזוגי. כאשר נוצרה אוירה בריאה די הצורך, וכל אחד מהשניים ביטא את הצורך שלו כהורה, עיצבנו דפוסים נאותים של הורות משותפת.

לאחר שיחות אחדות הרגיש עידן שאינו עוד “האב הלא טוב”, לכאורה, בעיני יוני וקרן ובעיני אשתו לשעבר. גם מיטל חשה שעידן אינו “האויב שעליו אני חייבת” כפי שאמרה, “לגונן מקרן ויוני שלי מפניו”. במשך הזמן הפך לשותף פעיל, להתמודדות עם גידולם של הילדים.

העדויות שהובאו לחדר גם על ידי ההורים שהתגרשו, וגם ממקורות חיצונים – בית הספר, הגן והתרפיסטית באומנות שקרן הלכה אליה, היו שהילדים מתמודדים הרבה יותר טוב בעקבות ההדרכה ההורית. ההורים שהיו עוינים ואגרסיביים זה כלפי זו שיתפו פעולה ביניהם. התחזית לטווח ארוך הינה שהילדים לא יפגעו מתהליך הגירושין.

בשיחת מעקב שהתקיימה כעבור חודשיים התגלה שהילדים התגברו על המשבר ויצאו מחוזקים ממנו, בעקבות השינויים שהתחוללו אצל ההורים.

שתף את המאמר ברשתות החברתיות:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp

צור קשר